Ősbemutató – Templomunk szkólája az Eucharisztikus Kongresszuson

A lovári nyelvű szentmise, a „Le Devleske” ősbemutatójára szeptember 1-jén 19.30-tól kerül sor a budapesti Szent István-bazilikában. Szeretettel várunk mindenkit! (Nem kell regisztráció, és ingyenes a részvétel.)

A szentmise állandó részeit ezen a nyelven a világon elsőként most először hallhatjuk liturgikus keretek között. A műben több nemzet cigányzenéje fellelhető, többek közt a magyar, a balkáni és az orosz is. Az apparátus összetétele is illeszkedik a hagyományba. A vonószenekar mellett két klarinét és egy cimbalom kapott helyet, amelyek a kórussal és a két szólistával kiegészülve harmonikus hangzást biztosítanak.

Zeneszerző: Oláh Patrik Gergő

Közreműködnek:

  • GRAZIOSO Kamarazenekar (a Nemzeti Filharmonikusok Kamarazenekara)
  • Belvárosi Ferences Kántorátus (templomunk szkólája – Kecskés Mónika karnagy)
  • Farkas Rózsa (Liszt-és Artisjus-díjas cimbalomművész)
  • Szólóének: Szőke Nikoletta (Junior Prima díjas énekes), Takács Nikolas (arany- és platinalemezes énekes)
  • Karmester: Alpaslan Ertüngealp
A világpremier zenetörténeti jelentőséggel bír, ugyanis maga Ferenc Pápa hagyta jóvá a lefordított miseszöveget, és örömét fejezte ki a kezdeményezés iránt.
 

A teljes Biblia szövegét csak 2008-ban fordították le és adták ki lovári nyelven. Ezt használta fel a különleges előadás zenei anyagának megkomponálásához a 23 éves Oláh Patrik Gergő, aki Fekete Gyula irányításával tanul a Zeneakadémián.

A zene valódi hidat képez ember és ember közt, származástól függetlenül, hirdetve az ember történelmi, szellemi, lelki identitását. Ez a zene nemcsak a roma kisebbségé, hanem minden emberé, aki tudja, hogy az európai kisebbségek mennyi mindenen mentek keresztül a történelem folyamán, embertársaikkal közösen, egy közösséget alkotva.

 

One Reply to “Ősbemutató – Templomunk szkólája az Eucharisztikus Kongresszuson”

Comments are closed.