Szeptember 22. péntek

Évközi 24. hét, péntek – Lk 8,1-3

Megtaláltuk-e helyünket az Egyház közösségében?

 

         Az Ószövetségben hallatlan dolog volt, hogy asszonyok is csatlakozhattak egy mester tanítványi köréhez, és otthonukat elhagyva követhették őt. A mai evangélium szerint azonban már nemcsak az apostolok tartoztak Jézus közösségébe, hanem néhány galileai asszony is, akik Jézusról is, meg a tanítványairól is gondoskodtak. Később az asszonyok tartottak ki legtovább a kereszt alatt, valamint föltámadásának is ők lettek az első tanúi.

         Az asszonyokban Jézus az Istentől rendelt női szerep méltóságát állította helyre, ragaszkodásukat és odaadásukat pedig Isten országának javára fordította.

         A Lukács evangéliumában említett kis csoport már a leendő Egyház előképe, ahol mindenki megtalálja a maga tevékenységét és szerepét.

         Jézus mindenkit meghívott az ő közösségébe. A sok kegyelme mellett minket is megajándékoz az örök élet reményével. Törekedjünk arra, hogy mi is viszonozzuk azt a törődést, amellyel Isten gondoskodik rólunk! Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy törődünk Testével, vagyis az ő Egyházának tagjaival.

         Fontos, hogy mindegyikünk találja meg a maga helyét. Vállaljunk aktív szerepet az Egyház életében!