December 31. Karácsony nyolcada

December 31. – 1Jn 2,18-21; Jn 1,1-18

Milyen érzések és gondolatok vannak bennünk a polgári év utolsó napján?

Sok múlik azon, hogyan zárjuk az óévet, illetve hogy hogyan kezdjük az újat. Ismerjük azt a két mondást, hogy „minden jó, ha a vége jó”, és hogy „a jó kezdet fél siker”!

Év végén minden vállalkozásban számvetést készítenek arról, hogy mennyire volt sikeres vagy sikertelen a vállalkozás, illetve hogy milyen legyen a folytatás. Mi Istennek tartozunk számadással, mert Tőle kaptuk az elmúlt évet. Felelősek vagyunk tetteinkért, de mulasztásainkért is, hogy mire és hogyan használtuk fel az elmúlt esztendőt. De ne csupán a múlttal foglalkozzunk! A mai nap evangéliuma már a jövőre, az örökkévalóságra is felhívja a figyelmünket.

Életünket érdemes a kapcsolataink, képességeink, valamint a jövőbeli lehetőségeink alapján felülvizsgálni.

A három isteni Személlyel való kapcsolatunkkal kezdjük! Jó irányban fejlődtünk-e? Elmélyítettük-e a kapcsolatainkat mindennap? Kerestük-e és követtük-e Isten akaratát? Aztán következhetnek az embertársaink. Mennyire törődtünk velük, mennyire segítettük őket?

Az esztendő utolsó napján fogalmazzuk meg köszönetünket, hálaadásunkat Istennek! A hálás lelkületű ember tud boldog, elégedett és kiegyensúlyozott lenni. Ezért azon a listánkon, amelyet Isten elé viszünk, először a jó eredményeket érdemes felsorolni. Vegyük észre Isten ajándékait! Legyünk hálásak azokért az eredményekért, amelyeket másoknak köszönhetünk. Nagy hálával gondoljunk azokra, akik gyarlóságainkkal együtt is szeretnek minket! Isten öntötte szívükbe az irántunk való hűséges, valamint türelmes szeretetet.

Ne hunyjunk szemet a sikertelenségek, a hiányosságok, valamint hibáink és bűneink fölött se! Mert ha nem ismerjük el, hogy hibáztunk, akkor ezeket a hibákat a jövőben is el fogjuk követni. Vizsgáljuk meg a hibák, a bűnök forrásait, okait, illetve alkalmait egyaránt, hogy ezeket elkerülve, a jövőben lehetőleg ne kövessük el! Ismerjük fel, hogy konkrétan milyen hibákat, bűnre vezető alkalmakat szükséges elkerülnünk! Mi az, amin tudunk, mi az, amin érdemes változtatni?

Aztán a számvetés alapján készítsünk tervet a következő évre! Jó, ha legfontosabb feladatainkat a következő évi naptárunkba is beírjuk, hogy év közben és a következő év végén szintén elővehessük.

Legyünk tudatában annak, hogy még egy új életet egyikünk sem kezdhet. A földi élet után mindnyájunk számára az örök élet következik, amely számadással kezdődik, és annak eredménye földi életünk számadásainak összegzésétől függ.

Zárjuk ezt az évet tartalmas hálaadással, azután kérjük Isten segítségét, illetve áldását a jövő évi céljainkhoz és feladatainkhoz!