Augusztus 5. Évközi 18. hét, csütörtök

Évközi 18. hét, csütörtök – Szám 20,1-13; Mt 16,13-23

Tudjuk-e, hogy Krisztus egyházának melyek az ismertető jegyei?

A zsidó nép sokszor megtapasztalta Isten rendkívüli segítségét és mégsem tudott kitartóan bízni Benne. Tele voltak elégedetlenkedéssel, sőt lázongásokkal. De Mózes és Áron mindig vállalták az elégedetlenkedő tömeg vezetését, és készen álltak arra, hogy Istent engeszteljék, amikor a nép hite gyengült, és megindult a zúgolódás.

Sajnos, számítani kell arra, hogy a nép bizonyos mértékben mindig ilyen lesz. Fájdalmas tény, hogy csak a maradék juthatott be az Ígéret Földjére. És azt is el kell fogadnunk, hogy a Mennyek Országának (az Egyháznak is) egyik jellemzője, hogy ítéletnapig együtt lesznek a jók és a gonoszak is, az utóbbiak a megtérés reményében.

A mai evangéliumi részletben Jézus Pétert nevezte Sziklának. Neki adta a mennyek országa kulcsait, vagyis rá és utódai vezetésére bízta Egyházát, és azt ígérte, hogy a pokol kapui nem vesznek erőt rajta.

Krisztus egyházának ismertető jegyei közé tartozik, hogy a vezetője a mindenkori pápa. Az általa vezetett Egyházba és Isten gondviselő jóságába vetett bizalmunknak mindig meg kell maradnia.