Augusztus 16. szerda, Szent Rókus

Évközi 19. hét, szerda – Mt 18,15-20

Felelősnek érezzük-e magunkat a körülöttünk élők személyiségének egészséges fejlődéséért?

 

         Figyelmet érdemel a mai evangéliumi részlet első mondatának minden szava: „Ha testvéred vétkezik ellened, menj, és figyelmeztesd őt négyszemközt!” Ebben az értelemben a mondás a személyes sérelemre vonatkozik. Az „ellened” szó azonban sok kéziratból hiányzik. Így sokkal általánosabb a felszólítás. Akkor is szükséges meginteni a testvért, ha bűne nem érint közvetlenül bennünket.  

         Viszont minden kéziratban megtalálható a „négyszemközt” szó. Eszerint szükséges ügyelni arra, hogy a testvér meg ne szégyenüljön. Amit pedig végképp nem szabad elmulasztani, hogy mindenekelőtt szükséges megkérdeznünk a másikat, hogy a számunkra furcsának tűnő viselkedésének mi az oka, illetve a háttere.

 

          Tiszteljük egymást! Fogadjuk el a másikat olyannak, amilyen! Mivel mindenki vágyik az értékelésre, elsősorban társaink jó tulajdonságait tudatosítsuk! Fejezzük ki köszönetünket azért, hogy minket is elfogadnak olyannak, amilyenek vagyunk! Segítsük egymást abban, hogy még jobbak legyenek a kapcsolataink! Miközben az egymáshoz való tartozásunk szokásait figyelembe vesszük, tiszteljük egymás szabadságát! 

         Boldog az a család, illetve az a közösség, amelyben vigyáznak egymásra, valamint közösen hordozzák egymás életének terheit!