Július 5. Évközi 13. hét, szerda

Évközi 13. hét, szerda – Mt 8, 28-34

Mi az oka és következménye az ördögtől való megszállottságnak? Hogyan lehet megszabadulni tőle?

A mai evangéliumi részletben Máté megjegyzi, hogy az ördögtől megszállott emberek „Már annyira elvadultak, hogy senki sem mert arra járni.” Tehát ön- és közveszélyessé váltak. Még a kiűzetésükre vonatkozó kérésükben is a pusztulásra ítéltségük nyilvánult meg.

A gonosz lelkek megnevezik gyötrődésük okát is: „Mi közünk hozzád, Isten Fia? Azért jöttél ide, hogy idő előtt gyötörj minket?” Egy örök életen át azért gyötrődnek, mert Jézussal nem akartak, és most már nem is tudnak közösségben lenni, személyes kapcsolatba kerülni.

Jézus azért jött, hogy megszabadítson minket a gonosz lélek ártó befolyásától. Az üdvösséget és a szabadulást hozta el számunkra, hogy szabad lélekkel követhessük őt. De Jézust felismerni, valamint nevén szólítani még nem elegendő, hanem szükséges el is fogadni Őt életünk Urának.

Földi életünk alakulása, valamint annak a vége (az üdvösség vagy a kárhozat) azon múlik, hogy személyes kapcsolatban, vagyis közösségben vagyunk-e Jézussal.

Növekedjünk és erősödjünk meg a Jézussal való közösségben! Engedjük, hogy Jézus megszabadítson a gonosztól, hogy megváltson minket!