Szentmise Esterházy János boldoggá avatásáért

Esterházy János boldoggá avatásáért imádkozunk 2023. március 11-én, szombat este fél 7-től a Pesti Ferences Templomban.
A szentmise főcelebránsa Schranko László atya, a felvidéki Bacsfa-Szentantal Mária kegyhely plébánosa lesz. A szentmisét megelőzően a szomszédos Szép utcai Esterházy János emléktáblánál koszorúzási ünnepség lesz a Reconciliatio Esterházy János Egyesület szervezésében.

Esterházy János a (cseh)szlovákiai magyar közösség kiemelkedő politikusa volt a múlt század húszas éveitől 1945-ig. 1901. március 14-én született Nyitraújlakon (Veľké Zálužie), és 1957. március 8-án hunyt el a hírhedt mírovi politikai börtönben.

2017. szeptember 16-án kerülhetett sor újratemetésére, halálra ítélésének 70. évfordulóján. Egy prágai tömegsírban fellelt földi maradványait a Nyitra melletti Alsóbodokon, a Szent Kereszt felmagasztalása-kápolnában helyezték nyugalomra.

2019. március 25-én a krakkói főegyházmegyében, Marek Jędraszewski érsek-metropolita kezdeményezésére megindult Esterházy János boldoggáavatási eljárása. Ettől kezdve már nem csak a Szlovákiában és Csehországban élő magyar közösség tekint saját mártírjaként Isten szolgája Esterházy Jánosra. Személyének tisztelete egyre inkább terjed a visegrádi országokban is, ahol napjainkban több tucat emlékhely hirdeti a közép-európai nemzetek Esterházy életműve és mártíriuma iránti tiszteletét.