Február 1. Évközi 4. hét, szerda

Évközi 4. hét, szerda – Mk 6,1-6

Gondozzuk-e a hitünket?

A názáretiek azt gondolták, hogy jól ismerik Jézust, ezért nem figyeltek arra, hogy Ő mit mondott.

Mi is azt gondolhatjuk, hogy már jól ismerjük Őt, valamint az ő tanítását. Pedig Jézust nem lehet teljesen megismerni. Ráadásul életünk folyamán mi is mindig változunk. Ezért nap mint nap szükséges fejlődnünk nem csupán az ő megismerésében, hanem az önismeretben is.

Ezzel együtt nem elegendő rácsodálkozni Jézus bölcsességére és tudására. Szükséges hinni is benne. A hitünkre is érvényes, hogy nem elég csak egyszer megszületnie. A hitetlenség nem csupán Isten szándékos elutasítása, hanem lehet közömbösség vagy érdektelenség is.

Akkor élő a hitünk, ha mindig friss élményt, valamint örömet jelentenek számunkra Jézus szavai (akármilyen közvetítéssel érkezzenek hozzánk)! Ehhez az éltető Szentlélek segítségére is szükségünk van. Ő Jézus ígérete szerint megtanít minket mindenre, és eszünkbe juttat mindent, amire szükségünk van ahhoz, hogy eljussunk az üdvösségre. Enélkül üdvözülni „az embernek lehetetlen” (Lk 18,27).

A hitben való növekedést az Isten adja (vö. 1Kor 3,7). Emellett mi is működjünk közre abban, hogy az élő Isten gazdagítsa és erősítse bennünk az élő hitet!