Lovász Irén: Adventi, karácsonyi, újévi énekek a magyar néphagyományban 

A Csak Tiszta forrásból sorozatunk záró alkalmával Dr. Lovász Irén Kossuth-díjas népi énekes, néprajzkutató „Világosítsa meg sötétes házamat”  adventi, karácsonyi, újévi énekek a magyar néphagyományban címmel tart előadást és egyházzenei áhítatot 2021. dec. 11-én, szombaton este fél 8-tól templomunkban. Szeretettel várunk mindenkik.

 

Elcsendesülni, lelassulni, várakozni, befelé fordulni, és nyitottnak lenni a valódi értékek befogadására – ezt kívánja tőlünk az évkörnek most ránk köszöntő időszaka. Újra itt a meghitt ünneplésnek, örvendezésnek, a békének ideje. Az ünnepekből annyi a miénk, amennyit átélünk belőlük, amennyire megérint minket a hangulatuk, és amennyit magunkénak tudhatunk a róluk való tudásból.

A régi magyar paraszti kultúrában is fontos szerepet kapott az ünnepnek a hétköznapoktól való jelentős megkülönböztetése. A dalolás hagyományosan az ünneplés egyik fontos módja, eszköze.

Ha tanulunk eleink kincsestárából, amellyel az ünnepeket őszintébbé és meghittebbé varázsolták, ha áteresztjük testünkön és lelkünkön a dalt, a sajátunkká válik, és a mi ünnepünket tesszük vele gazdagabbá.

A szakralitás az emberi kultúrában a világ rendjének, az egységnek, az egészségnek, az egyensúlynak fenntartását szolgálja. Az évkör pontos, rendszeresen visszatérő menete szerint ismételt énekek ennek a rendnek, harmóniának, fenntartását segítik. Ezek az alapgondolatai Lovász Irén Égi hang c. lemezének, mely nagy sikerű Gyógyító Hangok sorozatának első darabja. A mostani esten ennek a lemeznek anyagából is hallunk, főként régi magyar népdalokat, népénekeket. A karácsonyi ünnepkörre való ráhangolódást segítő esten felcsendül moldvai csángó angyali üdvözlet, adventi ének, karácsonyi kánta, Máriaaltató, archaikus népi imádság és újévköszöntő áldás, jókívánság is.