December 28. Aprószentek

December 28. – Aprószentek – Mt 2,13-18

Imádkozzunk a meg nem született magzatokért, azokért is, akik az abortuszokban érintettek, valamint akik azokban közreműködtek!

Karácsonykor azt ünnepeltük, hogy Isten jósága megjelent emberi világunkban. A mai evangéliumban és legújabb kori történelmünkben viszont az emberi bűnökkel kell szembesülnünk.

Aprószentek ünnepén azokra az ártatlan betlehemi gyermekekre emlékezünk, akiket Jézus miatt öltek meg. Tudjuk az okot. Heródes a hatalmát féltette egy újszülött gyermektől, és azért küldött katonákat Betlehem városába, hogy megöljék a két évnél fiatalabb fiúgyermekeket. Heródes abban a reményében tette ezt, hogy köztük majd Jézus is áldozatul esik. Az isteni gondviselésnek köszönhetően azonban Jézus megmenekült.

Három évtized múlva majd ugyancsak a hatalom elvesztésének félelme töltötte el a zsidó nép vezetőit, köztük Pilátust is. Máté evangélista beszámolt arról, hogy Pilátus tudta, hogy Jézust irigységből szolgáltatták ki neki (vö. Mt 27,18). János evangélista pedig leírta, hogy miután Jézust azzal a váddal vitték Pilátus elé, hogy Ő a zsidók királya, még nagyobb félelem szállta meg (vö. Jn 19,8). Ezért kellett Jézusnak meghalnia. Aztán 300 éven keresztül mintegy 3 millió (egyes vélemények szerint akár 6 millió) vértanú volt, köztük megszakítás nélkül 22 pápa is. Ferenc pápa szerint napjainkban már több keresztény szenvedett vértanúságot, mint az első évszázadokban.

Szívleljük meg a mai szentlecke szavait!

„Ha azt állítjuk, hogy nincs bűnünk, saját magunkat vezetjük félre, és nincs meg bennünk az igazság. Ha megvalljuk bűneinket, akkor mivel jó és igazságos, megbocsátja bűneinket, és minden gonoszságtól megtisztít minket. Ha azt állítjuk, hogy nem vétkeztünk, hazugnak tüntetjük fel, és tanítása nincs bennünk.

Gyermekeim! Ezeket azért írom, hogy ne kövessetek el bűnt. De ha valaki bűnbe esett, van szószólónk az Atyánál: Jézus Krisztus, az Igaz. Ő az engesztelő áldozat bűneinkért” (1Jn 1,8-2,2).

Az engesztelésben és a vezeklésben is mindnyájan vegyünk részt!