Liszt Ferenc kórus

Fotó: Keppel Ákos

A Belvárosi (Pesti) Ferences Templom újjáalakult LISZT FERENC KÓRUSA

1990 szeptemberében, amikor a Ferences Rend visszakapta belvárosi templomát, sajnálatos okokból kifolyólag az addig itt működő egyházi kórus nem folytatta tevékenységét. Ekkor kapta feladatul Sirák Péter, a templom orgonistája – aki karvezetői diplomával is rendelkezett -, hogy szervezzen új énekkart a liturgikus szolgálat elvégzésére. Gőzerővel indult meg a toborzó munka, hogy mihamarabb újra szólhasson a szent ének eme ódon falak között. Az eredmény magáért beszélt: az év Karácsonyán már újra felcsendülhetett a kórusmuzsika (Mozart: Koronázási mise) templomunkban, sőt nyárra egy vendégszereplést is tudott vállalni a frissen összeállt csapat, melynek vezetését természetesen Sirák Péter látta el. 1996 őszén előbb ideiglenes, majd állandó jelleggel Pattantyús-Ábrahám Károly vette át a karvezetői feladatokat.

Azóta is folyik a rendszeres, komoly és igényes kórusélet. Heti próbák, két-háromhetente éneklés a vasárnapi 10 órás szentmisén, „sátoros” ünnepek idején nagyobb művek előadása zenekar és szólisták közreműködésével – ez teszi ki a szakmai részt, de a nyári külföldi vagy belföldi kórusutak, kirándulások, baráti összejövetelek, káptalanfüredi „edzőtáborok” stb. is szervesen hozzátartoznak énekkarunk életéhez és működéséhez. A repertoár folyamatosan bővül: requiemek (Fauré, Mozart, Cherubini, M. Haydn) mellett számos Mozart-misét, Stabat Matert (Pergolesi, Caldara), egyéb oratóriumot (pl. Saint-Saëns: Karácsonyi oratórium) és sok-sok motettát tanultunk meg és énekeltünk az elmúlt években. Fontos feladatunknak tartjuk névadónk, Liszt Ferenc műveinek előadását és népszerűsítését is (Missa choralis, Via crucis, motetták).

Aki úgy érzi, szívesen részt venne a belülről és kívülről gyönyörűen megújult templomunk liturgikus zenei szolgálatában, szeretettel várjuk a csütörtök esti próbák előtt és idején (este 1/2 6 – 1/2 9 között és a vasárnapi éneklések alkalmával, hogy csatlakozzon hozzánk. „Aki énekel, kétszeresen imádkozik!”.

Fotó: Keppel Ákos