Július 28. Évközi 17. hét, csütörtök

Évközi 17. hét, csütörtök – Mt 13,47-53

Milyen az értékrendünk, és betartjuk-e?

Akkor ismerhetjük fel Jézus hasonlatának üzenetét a tengerbe vetett hálóról, ha igyekszünk a példabeszédet magunkra alkalmazni.

Isten mindenkit üdvözíteni akar. A tengerbe vetett háló Isten egyetemes üdvözítő tervét jelképezi. Istennek terve van minden emberrel. Azért teremtett, hogy az ő életében részesedjünk. Isten országa mindenkit be akar fogni hálójába, hogy elvezessen az örök életbe. Ez azt is jelenti, hogy az Egyház küldetése minden emberhez szól.

Az Egyházban együtt élnek a jók és a rosszak. A mindenféle hal azt jelenti, hogy a példabeszéd szóhasználata szerint a hitványakkal együtt vannak a jók is. A szétválasztás csak a végítéleten megy végbe. Addig még nincs véglegesen eldöntve, hogy ki a jó és ki a rossz. Ez ránk is vonatkozik.

Kérjük Istent, hogy Szentlelke által segítsen felismerni saját, egyéni küldetésünket Isten egyetemes üdvözítő tervében! Adja meg nekünk, hogy ne a tévelygők közé tartozzunk! Ugyanakkor ne mondjunk le senkiről, hanem inkább mindenki segítségére legyünk az üdvösség útján!