Ételszentelés húsvétvasárnap

Húsvéti ételszentelést tartunk templomunkban húsvétvasárnap a 8-kor és a 10 órakor kezdődő szentmisék végén.

Régi hagyományoknak megfelelően kalácsra, főtt tojásra, bárányhúsra és egyéb húsfélékre szokás kérni Isten áldását, melyek mindegyike valamilyen módon az utolsó vacsora vagy a húsvét és a feltámadás jelképeivé váltak.

 

Csatlakozhatsz Te is az ételszenteléshez egy kis kosárba elhelyezett finomsággal, hogy ne csak a templom megszentelt falai között, hanem a család közös étkezéseiben is megtapasztalhasd Isten jelenlétét, áldását!

 

Az alábbi áldások hangzanak el az ételszentelés alkalmával:

Bárány és egyéb húsfélék (pl. sonka) megáldása:

Istenünk, az Egyiptomból való kiszabaduláskor azt parancsoltad népednek Mózes szolgád által, hogy a mi Urunk, Jézus Krisztus előképeként bárányt vágjon, és annak vérével kenje meg házának szemöldökfáját. Kérünk, áldd † és szenteld meg ezt a bárányt (ezt a húsételt), amit mi, a te gyermekeid, a te dicsőségedre akarunk magunkhoz venni, a mi Urunk, Jézus Krisztus feltámadásának emlékezetére. Aki veled él és uralkodik mindörökkön-örökké.

 

húsvéti tojás megáldása:

Kérünk, Istenünk, áraszd ki áldásod † bőségét erre a tojáseledelre. Add, hogy üdvösséges tápláléka legyen a benned hívőknek, akik hálaadással veszik magukhoz a mi Urunk, Jézus Krisztus feltámadásának emlékezetére. Aki veled él és uralkodik mindörökkön-örökké.

 

Húsvéti kalács megáldása:

Urunk, Jézus Krisztus, te vagy az angyalok kenyere és az örök élet eledele. Kérünk, áldd † meg ezt a húsvéti kalácsot, amint megáldottad az öt árpakenyeret a pusztában. Add, hogy aki ebből hívő lélekkel eszik, az testének erőt, lelkének üdvösséget nyerjen belőle, általad, aki élsz és uralkodol mindörökkön-örökké.

 

Egyéb ételek megáldása:

Kérünk, Urunk, Istenünk, áldd † meg ezt az eledelt, amelyet tőled kaptunk, hogy az emberi nem fenntartására és üdvösségére szolgáljon. Szent neved segítségül hívására adj testi erőt és oltalmat mindazoknak, akik ebből táplálkoznak. Krisztus, a mi Urunk által.